SAHTE ESNAFIN KIŞKIRTMASI


            Gezi direnişi başladığından beri AKP yöneticileri Türkiye’de bir iç çatışma çıkarmak için kışkırtıcılık yaptılar. RTE, “yüzde elliyi evde zor tuttuğunu” söyleyerek kışkırtmanın fitilini ateşledi. Daha sonra neredeyse tüm konuşmalarında başbakan, benzer sözlerle AKP taraftarlarının sokaklara inmesini istedi.
Birçok kentte Gezi Direnişi eylemlerinde ellerinde pala, sopa, cop, taş, silahlarla sokak saldırganları görüldü. Ara sokaklarda kıstırdıkları eylemcileri linç etmek,  öldürmek için salyalarını akıtan kuduz hayvanlar gibiler. Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz. Böyle bir kışkırtma sonunda yaşama gözlerini yumdu.
AKP’lilerin kışkırtmaları çok masum serzenişlerle başlamakta. “Neymiş efendim, esnaf siftah yapamıyormuş.” Eylemler başlamadan önce esnaf, sanki altın küpünün içindeydi… Gezi direnişi başlamadan önce siftah yapmadan evinin yolunu tutan esnaf sayısı neredeyse yarı yarıyadır. AKP iktidarı döneminde AVM’ler yüzünden kapanan esnaf sayısını ne kadardır bilen var mı? Mahallelerin gönüllü bekçileri olan bakkallara, kasaplara, manavlara, yufkacılara, terzilere, kuruyemişçilere, tuhafiyecilere ne oldu? Esnafın alışverişini direnişçiler değil, sokakları cehenneme çeviren polis ve AKP’nin sivil görünümlü fedaileri engellemekte.
Kışkırtmayı haklı temele dayandırmak için Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül, Beyoğlu esnafını kastederek siftah yapamadıklarını söyledi. Akgül kim? AKP eski milletvekili. Geleceğini, RTE’nin iradesine bırakmış biri. Beyoğlu’nda üç tane dükkânın adını sayıp, iki sokağın adını bilmez. İstiklal Caddesi’nin müşteri görünümünün nasıl olduğundan haberi yoktur. AKP’li belediyenin esnafa kan kusturduğunu söyleyecek cesareti de yoktur. İstiklal esnafının müşterisi Gezi direnişçileridir. AKP taraftarlarının çoğu, yaşamları boyunca belki bir kez bile İstiklal’e uğramamıştır. Eee, oraya gitmeyen kişilerin müşteri olmaları da beklenemez.
Esnafın gerçek temsilcisi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) varken TESKOMBUN açıklama yapması nedendir acaba? İktidar güdümündeki bazı derneklerin açıklamaları suyu bulandırmak içindir.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Konar: “Esnaf taraf değil, Türkiye’yle bütündür. Her şeyden önce tüm kurum, kuruluş ve şahıslara sesleniyorum. Kimse esnafı genellemeler yaparak tarafmış gibi lanse edemez. Toplumda olduğu gibi esnaf içinde de eylemleri fiziken ya da fikren destekleyenler olduğu gibi karşı olanlar da vardır. Bu durum gayet normaldir. Şiddete başvurulmadıkça olağandır. Gerçek esnafın silahla, palayla, bıçakla, sopayla işi olmaz. Sorunlarını diyalogla çözer.” Diye açıklama yaptı yüz esnaf arkadaşıyla. Beyoğlu esnafının toplumu birleştirici bu tavrı herkese örnek olmalı.   
BEYDER Başkanı Konar’ın işyeri; esnafın temsilcisi olarak vicdanın sesi olduktan tam bir saat sonra belediyece kapatıldı. Şu ileri demokrasiye bakın, devlet çarklarını nasıl da hızlı döndürmekte!        
Akgül, basın toplantısında esnafa açıkça, “Direnişçilere saldırın!” demek istiyor. Kan dökülmesi için kışkırtma yapmakta. Kardeşi, kardeşe kırdırmak; yalnızca Türkiye düşmanlarına yarar. Bu durumda AKP yöneticileri ve Akgül gibi sorumsuz kişiler kimlere hizmet etmekteler?
Konar ve Akgül’ün açıklamaları tamamen ters. Konar’ın açıklaması, sorumluk sahibi, ekmek parasını emeğiyle kazanan, temsil ettiği kitlenin haklarını ön planda tutan, mesleki dayanışma ruhu olan, ulusal bütünlüğü gözeten bir içerik taşımakta.
Akgül’ün açıklaması ise toplumu bölen, ulusal bütünlüğe zarar veren, çatıştırmacı, kışkırtıcı, temsil ettiğini söylediği kitlenin sorunlarına yabancı, iktidara göbeğinden bağlı, esnafı değil, kendini düşünen bir anlayışın ürünü.
Haziran direnişi başladığından beri AKP iktidarı tarafından türlü komplolar kuruldu, hepsi halkın sağduyusuyla boşa çıkarıldı. Akla, hayale sığmaz yalanlar üretilip yakıştırmalar yapıldı, hepsi gerçeğin duvarında paramparça oldu. Esnafa yapılan kışkırtma da güneşin yakıcı aydınlığında eridi. Eriyen buzumsu kütledeki kirli sular, ancak lağım farelerini besler.
                                                           Adil HACIÖMEROĞLU
                                                           17 TEMMUZ 2013



1 yorum:

  1. Beyoğlu esnafı gereken cevabı verdi zaten Başbakana.Müzik istiyoruz gaz değil dediler. Başbakan ortamı germeye devam edecek,orada direniş dursa da gerilimden fayda sağlamaya çalışacak. kendisine muhalefet yaratamazsa taraf kitleyi neyle oyalayacak. hele bir de şu ordunun darbe yapma ihtimali yok mu? :)))

    YanıtlaSil