MEHMETÇİK


İtilaf devletleri, Çanakkale’yi geçmek için var güçleriyle saldırmaktaydı. Türkler de yurt toprağının düşmanın eline geçmemesi için ölümüne bir savunma yapmaktaydı. İşte, bu ölüm kalım savunmalarından biri de Seddülbahir’de olur.

İngilizler Sedülbahir’e saldırır. Orayı küçük birliğiyle Mehmet Çavuş savunmaktadır. Karşılıklı ateş, amansızca sürmüş. İki taraf iyice birbirlerine yaklaşmıştır.

Mehmet Çavuş’un tüfeği tutukluk yapmış boğuşmanın tam ortasında. Buna çok öfkelenip tüfeğini atmış oracığa. Yerden zorla kopardığı taşları fırlatıp atmaya başlamıştı. Bu sırada elleri param parça olur.

Mehmet Çavuş, bir küçük kürek bulup birliğini, süngü hücumuna kaldırır. En önde giderek elindeki kürekle birçok İngiliz tepeler. O sırada yedek birlik yetişir. Canını kurtarabilen İngilizler, motorlara binip kaçar. Bu savunmanın sonunda altı şehit, on üç de yaralı askerimiz vardı. Yaralılar, kışla yıkıntısına taşınarak ilk tedavileri yapılır. Elleri parçalanmış Mehmet Çavuş da yaralılar arasındaydı.

Mehmet Çavuş, Mustafa Kemal’in komuta ettiği kahramanlardan yalnızca biriydi ve cesaretiyle örnekti. Mustafa Kemal, bu kahramanlık olayını Müstahkem Mevki Komutanlığına yazdığı raporda ayrıntısıyla anlatır.

Mehmet Çavuş Çanakkale Savaşı’nın adı, kamuoyuna açıklanan ilk kahramanıdır. Kendisine ödül olarak “Gümüş Harp Madalyası” verilir.

Mehmet Çavuş’un Çanakkale’deki bu direnişi, zamanla destanlaşır. Kahraman Türk askerinin simgesi olur Mehmet Çavuş. Bu olaydan sonra Türk askerinin adı artık “Mehmetçik” olarak anılacaktır.

Mehmet Çavuş, savaştan sonra memleketine döner. “Tabak” soyadını alır. 1964’te aramızdan ayrılır. Mezarı, Biga’ya bağlı Bahçeliköy’dedir. (Turgut Özakman, Diriliş, sf. 137, 138, 591)

İşte, 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı kazanan Mehmetçik, Çanakkale’de silahı tutukluk yapınca kürek ve taşla düşmanın üzerine yürüyen Mehmet’tir. Ona bu gücü veren yurt sevgisi. Onu aslan yapan da Mustafa Kemal’in askeri olması.

Adı ne olursa olsun Türk askerini Mehmetçik yapan, aralarındaki kişisel farklılıkları yok eden, onları orgeneralden ere kadar eşitleyen, hepsinin Mehmetçik olmasıdır.

Mehmetçiklerimiz var oldukça kutsal yurt toprağımız hep bağımsız yaşayacak. İşgalcileri de işbirlikçileri de bu kutsal topraktan kovmasını bilecektir. Türk Ulusu’nun Atatürk’ü ve Mehmetçik’i var. Acaba işbirlikçilerin kimi ya da neyi var?

                                                                                                                                                                                    Adil Hacıömeroğlu

                                                                       30 Ağustos 2014

                                                 


11 yorum:

  1. Mehmetçik hikayesini bilmiyordum..Bilgilendirmenize Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Milleti olarak hepimizde birer Mehmetçiğiz.
      TEK TÜRK KALSA BİLE BU OCAK TÜTER, BU RUH YAŞAR
      Duygusal Şair
      İsmail Gökçe
      DENİZLİ

      Sil
  2. Yurt ve ulus sevgisi ; toplumumuzdaki bireyler arasındaki dostluk ve sevgi bağları , ordumuzdaki Mehmetçik ' lerde , özellikle de savaşta gösterir kendisini. Çanakkale' de Mustafa Kemal'in askerlerinden Mehmet Çavuşun ölçüsüz kahramanlığını ; Mehmet Çavuş'un özverisi ve kahramanlığının Türk askerine nasıl bir örnek olduğu ve askerlerimize Mehmetçik adının yakıştırılması Sn A. Haciömeoğlu'nun bu yazısında ayrıntılarıyla karşımızda.. Teşekkürler!
    ÖZGEN KARA

    YanıtlaSil
  3. İşbirlikçilerin dolarları var, takdir milletin..

    YanıtlaSil
  4. Kahramanlarımız, Mehmetçiklerimiz vardılar, hep de var olacaklar. Allah kalbimizden yurt sevgisini eksik etmesin.

    YanıtlaSil
  5. Adı ne olursa olsun Türk askerini Mehmetçik yapan, aralarındaki kişisel farklılıkları yok eden, onları orgeneralden ere kadar eşitleyen, hepsinin Mehmetçik olmasıdır. Bence işin özü burada, eşitlik olmayan yerde devlet de kalmaz

    YanıtlaSil
  6. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz.
    Bigalı Mehmet Çavuş Derneği

    YanıtlaSil
  7. Unutulmaması gereken önemli bir bilgi de ordumuzun % 40 ının silahı ile birlikte firar edişi ve zaferin bu kalan kahraman birliklerimizle kazanıldığıdır. Saygılarla.

    YanıtlaSil
  8. Nurlar içinde uyusun. Anımsattığınız için minnettarım Değerli Hocam

    YanıtlaSil
  9. Bir olmak, birlik olmak , milletçe iyiye ve güzele yol almak Atamızdan miras.🙏🏻
    Mehmetçiklerimizi
    Sayenizde bugün burdayız,
    Memleketim; al bayraklı, şanlı milletim.
    Adını Mehmetçik yazdıran,
    yaşamadan bu toprakları bizlere...
    Bizlere
    Emanet edenlerin,
    "Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!
    Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
    Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı;
    Mehmetçiklerimizin o günlerde ne şartlarda düşmana direndiğini düşünmek bile yetmiyor,
    Yaşamaksa bu değil.
    İdrak edebiliyorsak eğer.
    Hızlı adımlarla,
    içimizde ki çocuksu telaş, sevinç, heyecan ile karanlığa inat umuda yolculuk ediyoruz...
    Mehmetçiklerimizin vatanımız için Verdikleri son nefes, bizlere nefes le yaşam olmuştur.🙏🏻🌺🇹🇷🇹🇷💐
    Ne yüce bir milletiz .Adil hocam sağ olunuz.👏✍️💚.Fulya Kırımoğlu

    YanıtlaSil
  10. Asker ocağı,Peygamber ocağıdır. Askerimize,Mehmetcik yani küçük Muhammed denilmiş olması tesadüfi olmaz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil